TURİZM YATIRIMI BELGESİ   

21.06.2005 tarih ve 25852 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğe göre Turizm Yatırımı Belgesi Bakanlıkça turizm tesislerine yatırım aşamasında verilen belgeyi ifade eder.

TURİZM YATIRIMI BELGESİ BAŞVURUSU         

İlgili yönetmelikçe istenen belgelerle birlikte bakanlığa başvurulması halinde Başvurular, başvuru belgelerinin Bakanlığa eksiksiz olarak tesliminden itibaren altmış gün içinde sonuçlandırılır.

GEREKLİ BELGELER

GERÇEK KİŞİLER İÇİN

-Dilekçe (Ek-1)

-Tesis Tanıtım Raporu(Ek-2)

-İmza Beyannamesi

ÖNEMLİ: 

Tescilli kültür varlığı niteliğindeki yapılarda yer almayan özel tesislere, tatil sitelerine, butik tatil villalarına, müstakil apart otellere ve pansiyonlara turizm yatırımı belgesi verilemez.

İŞLEM SÜRECİ

Yatırım belgesi için başvuruda bulunan yatırımcılar, yukarıda belirtilen mevzuata uygun olarak yatırımlarını gerçekleştirirler. Yatırımcı, Yönetmelikte belirtilmiş, ayrıntıları ise Tebliğde açıklanmış olan evrak ile Bakanlığa başvurur. Yapılacak yatırım, talep edilen tür ve varsa sınıfı için Yönetmelikte tanımlanmış her tesis türü için ayrı ayrı belirtilen asgari niteliklere uygun olarak gerçekleştirilir. Diğer taraftan, yatırımın Yönetmelikte tüm tesisler için belirtilmiş genel nitelikler bölümündeki hususlara da uygun olarak, belirlenmiş sürelerde tamamlanması gerekmektedir.

Bakanlıkça incelenerek uygun bulunmuş başvurular sonucunda; Genel Müdürlük onayının alınması ve belgeye ilişkin gereken vergi ve harçların yatırılmasını takiben yatırım belgesi düzenlenir. Yönetmelikte belirtilmiş bazı tesisler için yatırım belgesi verilmesi, Değerlendirme Kurulunun kararına bağlıdır. Yatırım belgeli olan, yatırım süresi sona ermiş ancak bu süre içerisinde yatırım belgesi süre uzatımı veya turizm işletme belgesine geçme talebiyle başvuruda bulunulmamış yatırımlara ilişkin belgeler, dosya incelemesi sonucunda, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nun ilgili hükümleri uyarınca iptal edilir.