Türkiye’de sınai veya ticari faaliyet gösteren şirketlerin yurtdışında gerçekleştirdikleri; tanıtım, marka tescil ve yurt dışında açılan mağaza, depo, ofis, showroom, ürün teşhir serası/tarlası veya reyonu ile üzerine bina yapılmak üzere kiralanan arsaların net kira giderleri belli bir oranda desteklenmektedir.
Kira desteklerinde Türkiye’deki ana şirketin organik bağı ile kurulmuş birimleri ya da şirketleri de harcama yapabilir. Organik bağ aşağıdaki koşullardan herhangi biri ile sağlanır:
Birim kira desteğinden her bir ülke için en fazla 4 yıl süresince yararlanılır. 4 yıllık süre, ülkedeki ilk birimin ilk destek ödemesine esas teşkil eden ödeme belgesi tarihinden itibaren başlar.
Ödeme tarihinden itibaren en geç 6 ay içerisinde yurtdışında düzenlenmiş olan tüm belgelerin Ticaret Müşavirliği’ne onay için ibraz edilmiş ve aynı zamanda İBGS’ye başvuruda bulunulmuş olması gerekmektedir.
Yurtdışında açılan birimlerin net kira giderleri (reyon olması halinde kira veya komisyon) en fazla 25 birime kadar desteklenir.
Sınai ve Ticari Şirketler için:
Ticari Şirketler için:
Hedef ve öncelikli ülkeler: Harcamaların Bakanlıkça belirlenen hedef ve öncelikli ülkelere yönelik olması durumunda destek oranı 10 baz puan arttırılır.
Örnek: Üretici firmalar için %50 olan kira destek oranı, hedef ülkeye bağlı olarak 10 baz puan ile %60 olabilir.
Destek kapsamındaki birimde Türkiye’de üretilen ürünlerin pazarlanması gereklidir. Yabancı markalar için yurtiçinde fason olarak üretilen ürünlerin reklam, tanıtım, pazarlama ve kira giderleri desteklenmez.
Firmanın destek kapsamında birimi bulunan ülkeye, yararlanılan destek tutarının 2 katı kadar ihracat yapması ve ilgili ülkeden ithalat yapmıyor olması gerekir. İhracat şartı ilk yıl için uygulanmaz. İhracat şartı sağlanamaz ise, yapılan ihracatın yarısı kadar destekten yararlanılabilir.
Ataşelik Değerlendirme Formu (Ek-8) bağlı bulunulan İhracatçı Birliği’ne ulaşmaması halinde dosyalar incelemeye alınmaz.
İpotekli satış (mortgage) yöntemiyle satın alınan birimler için ödeme planında yer alan ödeme taksiti (anapara ödemesi) kira gideri olarak değerlendirilir. Bu çerçevede yapılacak yıllık destek ödemesi, rayice göre hesaplanan yıllık kira destek ödeme tutarını geçemez.